פסילת בגרות היא אף פעם לא דבר נעים, בפרט אם למדתם, התכוננתם, ועשיתם את כל מה שדרוש כדי לשמור על טוהר הבחינות. לעיתים דווקא אדם אחר שמעתיק מכם, עלול לגרום לפסילת הבחינה שלכם או לכל הפחות לחשד לפסילה. חשד לעברה על טוהר הבחינות עלול להביא לפסילה של מחברת הבחינה, מה שמשהה את קבלת הציון בבחינה ועלול לגרום לכך שלא תוכלו להיבחן במקצוע לתקופה ארוכה. במקרים מסוימים, בפרט אם אתם בשנה האחרונה שלכם בתיכון, זה עלול להיות משמעותי.
במקום ציון – מופיעה המילה "חשד"
אם התעורר חשד כי עברתם על טוהר המידות, תקבלו הודעה על כך מבית הספר. החשד יכול להתעורר כתוצאה מדיווח של המשגיח בבחינה, לדוגמה – אם הוא תפס אתכם עם חומר אסור כדוגמת דפים כתובים או מכשיר אלקטרוני, או אם הגשתם את הבחינה באיחור. בנוסף, עלול להתעורר חשד אצל המעריך, שהוא איש משרד החינוך שבודק את הבחינה שלכם. החשד עלול להתעורר במקרים הבאים:
- תשובות שגויות, זהות או דומות אצל מספר נבחנים
- סימון תשובות שגויות זהות על ידי חלק מהנבחנים
- הימצאות של חומר אסור לשימוש בתוך מחברת הבחינה בעת בדיקתה
- כתבי יד שונים במחברת אחת עלולים לעורר חשד שעל המבחן ענו שני תלמידים
יש לזכור שבמהלך הבחינה המשגיח נדרש לסמן על גבי הדף את המיקום שלכם בכיתה ומי הנבחנים שיושבים על ידכם, כך שמעריך הבחינה יכול להשוות בין מחברות שונות על פי מקום הישיבה בכיתה.
הגשת ערעור על בחינה שסומנה ב"חשד"
ניתן להגיש ערעור על בחינה חשודה, והערעור ייבדק בוועדת טוהר הבחינות של משרד החינוך. הוועדה, לאחר שקיבלה לידיה את הטיעונים של הנבחן ושל בית הספר, יכולה לאשר את החשד ולפסול את הבחינה, לזכות את הנבחן מחמת הספק ולציין שלא ניתן לדעת מה באמת קרה, או לזכות אותו מכל חשד, וזהו כמובן המצב האידיאלי. אם קיבלתם הודעה שהבחינה שלכם חשודה, תצטרכו לערער לפני מנהל אגף בחינות בכיר במשרד החינוך, ויש הבדל בין נבחנים אינטרנים, הלומדים במסגרת בית הספר, לנבחנים אקסטרנים שאינם לומדים במסגרת בית-ספרית, לדוגמה חיילים, משלימי בגרות וכדומה.
- נבחן אינטרני – יעביר את הטיעונים לערעור להנהלת בית הספר בתוך פרק הזמן שצוין בהודעה שקיבל. בית הספר יעביר את הערעור הלאה לגורמים האחראים, בית הספר רשאי לצרף טיעונים משלו לטיעוני התלמיד.
- נבחן אקסטרני – יעביר את הטיעונים לערעור לממונה על הנבחנים האקסטרניים, את פרטיו ניתן למצוא באתר של אגף הבחינות במשרד החינוך.
ומה אם הערעור נדחה?
ראשית, אם הבחינה שלכם סומנה כבחינה חשודה, לא תקבלו ציון עד לתום הבדיקה. אם הערעור שלכם נדחה, כלומר הבחינה שלכם אכן נפסלה, לא תוכלו להיבחן שוב במקצוע למשך תקופה של שנה, ובשני המועדים. לדוגמה, אם בחינה שעשיתם בקיץ 2022 נפסלה בעקבות עברה על טוהר הבחינות, תוכלו להיבחן שוב בקיץ 2023.
איך אפשר להימנע מפסילה של הבחינה?
הטיפ החשוב ביותר הוא ללמוד היטב לבחינה, כך שלא תצטרכו לפזול, ולו בטעות, לבחינה של התלמיד שלידכם. מלבד זאת, יום הבחינה הוא יום לחוץ, וההתרגשות עלולה לגרום לנו לעשות טעויות שנובעות מחוסר תשומת לב. הקפידו לבדוק שאתם לא נכנסים לכיתה עם חומרי עזר אסורים ושהתיק שלכם מונח בקדמת הכיתה, כנדרש, ובכיס המכנס או החולצה שלכם לא נשאר דף לימוד או מכשיר אלקטרוני. בנוסף, שימו לב לזמנים. איחור בהגשת הטופס עלול לגרום לפסילה של הבחינה שלכם.