ללמוד שפה חדשה, שמורכבת מאלפי מילים, זה לא דבר קל. בדרך כלל, נמצא את עצמנו מתאמנים לזכור מילים חדשות באנגלית כשאנחנו לקראת מבחן – מבחן בגרות, מבחן באוניברסיטה ובמיוחד מבחני סיווג רמה כדוגמת פסיכומטרי, אמיר ואמירם, שמבוססים על אלפי מילים שברובן לא נתקלנו מעולם. המוח שלנו בנוי כך שאנחנו צוברים מידע חדש, ואת המידע שלא עשינו בו שימוש זמן רב – שוכחים. מעבר לכך, הניסיון לזכור מילים כשהן ללא משמעות או הקשר, נתקל בלא מעט קשיים. אך בגלל שאוצר מילים רחב ככל הניתן הוא המפתח להצלחה במבחנים השונים באנגלית, חשוב לעבוד על היכולת שלנו לזכור מילים חדשות. לפניכם מספר שיטות וטיפים איך לזכור מילים באנגלית.
שיטת האסוציאציות
שיטת האסוציאציות היא שיטה בעזרתה אנחנו נותנים הקשר למילה באנגלית ומנסים לחבר אותה לפריטים, פרטים וזיכרונות שיש לנו, ובדרך כלל גם יוצרים סביבה סיפור. לדוגמה, ניקח את המילה Near, שמשמעותה היא "ליד". נוכל לדמיין שכן או חבר ללימודים בשם ניר שגר לידינו או יושב לידינו בשיעור. כדי להצליח לזכור מתוך הקשר, נצטרך לדמיין את התמונה הזו מספר פעמים במשך השבוע. דוגמה נוספת לשיטת האסוציאציה, יכולה להתחבר למילה Money, שהיא "כסף". כאן, נוכל לדמיין אדם עשיר מאוד בשם מני, שנוהג במכונית מפוארת. אם נקפיד להעלות את התמונה הזו בראשנו במשך מספר ימים, כשנפגוש את המילה Money במבחן – תעלה לנו התמונה של מני שיש לו כסף. שיטת האסוציאציות היא לא שיטה שמתאימה לזיכרון של מאות או אלפי מילים, מהסיבה הפשוטה שאין לנו יכולת ליצור כל כך הרבה אסוציאציות בפרק זמן קצר.
למידת מילים בקבוצות – וחזרה עליהם
שיטה זו היא שיטה איטית יותר, אך נחשבת ליעילה מאוד. על פי שיטה זו, נלמד מילים בקבוצות קטנות של 7-10 מילים, ואותן בלבד. תוכלו ללמוד אותן דרך כרטיסיות, אפליקציה וכדומה. לאחר מספר חזרות, בתקופה שיכולה להימשך על פני מספר ימים – אתם תזכרו את המילים היטב ולא תזדקקו לחזרות נוספות. פרק הזמן הדרוש כדי לזכור קבוצת מילים משתנה מאדם לאדם. בממוצע, נדרשות 4-5 חזרות עד להפנמה של מילה לטווח ארוך. מומלץ שלא לעשות יותר מחזרה אחת ביום, כדי להביא את עצמכם לקצה. כשאתם כמעט שוכחים מילה, לחזור עליה שוב.
למידה של מילים הכרחיות
לא בכל פרק זמן אנחנו זקוקים לדעת את כל אוצר המילים באנגלית, ולפי מחקרים – ידיעת 250 מילים ספציפיות באנגלית תעזור לכם להבין שיחת חולין באנגלית, ואת רשימת המילים ניתן למצוא ברשת. לחלופין, ישנם מאגרי מילים כמעט לכל מטרה ואפילו למבחנים ספציפיים בהתאם לרמה. למידה של כמות פרופורציונלית של מילים, בפרט ביחס לזמן שיש לכם, מפחיתה סטרס ומאפשרת לחומר להיטמע טוב יותר.
כתיבת משפטים
כתיבה של משפטים דומה במקצת ללמידה דרך אסוציאציות, רק שהפעם נשלב את המילה בתוך משפט, ועדיף משפט שיש לנו אליו קשר. לדוגמה – משפט שמתאר פעילות יום-יומית שאנחנו עושים, או חלום שיש לנו. יש חשיבות לא רק לשילוב של מילה במשפט, מה שיאפשר לנו לזכור אותה טוב יותר, אלא גם בכתיבה שלה.